Anderhalvemeterregel

Purmerend. “Ik schrok er wel even van, dus wat dat betreft is het doel bereikt”, vertelt Ans de Vos Ze werd bijna ondersteboven gelopen door Nicky de Jong – die anderhalve meter boven de menigte uitsteekt – en haar stagiair Otto Leeflang. Het komische duo wijst de mensen op ludieke wijze op het naleven van de anderhalvemeterregel tijd de dinsdagmarkt. 

Of de bezoekers van de dinsdagmarkt het nou wel of niet eens zijn met de anderhalvemeterregel, de act van steltloper Nicky en haar sidekick Otto kunnen ze wel waarderen. Nicky: “Ze reageren vaak verrast en zien ook in dat andere halve meter toch iets verder is dan ze denken. Dat is ook de reden waarom de gemeente Purmerend ons heeft gevraagd. Om mensen er evententjes aan te herinneren.”

Mensen-mensen
Tijdens de dinsdagmarkt is er van anderhalve meter allesbehalve sprake. De mensen lopen als vanouds vrolijk door elkaar en genieten van het heerlijke zonnetje. Otto: “Purmerenders zijn mensen-mensen. Die willen elkaar ontmoeten en knuffelen, want ze hebben elkaar misschien al een tijdje niet meer gezien. Dat snappen wij, het is ook natuurlijk, maar we proberen de mensen toch duidelijk te maken dat het van ons wordt gevraagd. ” Kim Staat samen met twee kinderen te kijken. “De afstand klopt wel met Nicky. Het is alleen in de hoogte en niet in de breedte”, doelt ze op de steltloopester die toch zeker zo’n drrie meter de hoogte in torent. “Ik probeer er met de kinderen rekening mee te houden, maar ik mis echt het gezellige samenzijn zonder na te hoeven denken”

Annemieke Tuyp en haar dochter Mara uit Middenbeemster lopen lachend voorbij Otto en Nicky die ze op gepaste afstand houden. “We doen ons best om het na te leven, maar het is soms best lastig. Vooral op een drukke markt. Met onze eigen familie knuffelen we nu wel, maar voor de rest ouden we afstand. Tot de overheid zegt dat het weer mag” Helene en Anouk uit Oosthuizen worden eveneens overvallen door het komische duo. Helene: “Je doet je best. Ik weet dat Anouk het knuffelen met vriendinnen nog wel achterwege laat, maar ik hoop wel dat het zo snel mogelijk weer mag. Want dat is toch wel het ergste van corona. Dat we een stukje warmte kwijt zijn.”

Warmte
Even verderop komt Ans de Vos met een grote lach op haar gezicht aanlopen. “Leuk, toch. Ze doen het op een grappige manier en om eerlijk te zijn, houdt niet iedereen zich aan de regel. Wij ook niet”, lacht ze terwijl ze haar vriendin aanschiet. “Dat gaat automatisch. Ik ben een echte knuffelaar en het zit in me – en in alle mensen denk ik – om elkaar toch aan te raken. Dat moet ook niet verdwijnen, want dat haalt alle liefde en warmte uit de maatschappij”

© Jan de Koning Noord-Hollands Dagblad op woensdag 5 augustus 2020