Interview Nicky en haar haar

‘Mijn haar heeft er absoluut niet onder te lijden gehad’

‘Op 1 mei 2019 vertelde ik mijn vriendin dat ik als vrouw door het leven wilde gaan’, weet Nicky de Jong nog precies. ‘Ik liep nog niet zo heel lang met die gedachte rond, maar ik wist zeker dat ik dit wilde. Dus waarom zou ik er nog langer mee wachten om het te vertellen?’

Gelukkig pakte zij dit heel goed op en zijn Nicky en haar vriendin nog steeds heel gelukkig samen. ‘Maar er was wel een ander ‘probleempje’: ik droeg mijn haar tot dat moment in een heel mannelijk model. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een haarwerk. Die vond ik bij iemand die net in dit vak zat. Het haarwerk was perfect voor mij, want in het begin van mijn transitie wisselde ik nog weleens van vrouw naar man. Ik ben theatermaakster en actrice van beroep. Voor bepaalde klussen was ik als man ingehuurd, dus dan ging de pruik weer af. Dat vond ik geen probleem.’

‘Ik was dan wel mezelf, maar door het op- en afzetten van dat haarwerk voelde het net alsof ik in een andere rol stapte’, vervolgt Nicky haar verhaal. ‘Ook was het dragen ervan best wel warm, en daarom overwoog ik hairextensions. Omdat Margreet en ik in hetzelfde dorp wonen, heb ik via Facebook contact met haar opgenomen. Ze nodigde me meteen uit om eens langs te komen en ze vertelde ook dat ze de ‘great lengths’ in een aparte ruimte kon aanbrengen, zodat ik helemaal afgeschermd zou zijn van nieuwsgierige blikken. Vooral dat laatste vond ik een ontzettend fijn idee. Die eerste keer zijn er door mijn hele haar heen allemaal extensions aangebracht. Daar zijn ze wel acht uur mee bezig geweest! Later, toen mijn eigen haar wat langer was, ben ik overgestapt op matjes. Inmiddels is alles eruit, want mijn eigen haar is nu lang genoeg en totaal niet beschadigd door de behandelingen van het afgelopen jaar.
 

Op mijn transitievlog op YouTube onder de naam mystory.nicky kun je zien hoe die matjes eruit gehaald zijn. Margreet is echt mijn redder in nood geweest toen de periode overbrugd moest worden om een vrouwelijk kapsel te krijgen.